Doorgaan naar inhoud
Instrooizand. Waar is het goed voor?

Instrooizand. Waar is het goed voor?

Er bestaat vaak verwarring over waarom, wanneer en waarmee je kunstgras moet instrooien. In deze blog leggen we uit waarom instrooien belangrijk is, welk type instrooizand je moet gebruiken en wanneer het instrooien niet noodzakelijk is. Bij de meeste kunstgrasproducten wordt een aanbevolen hoeveelheid instrooizand per vierkante meter vermeld. Als instrooien niet nodig is, staat dit ook vermeld.

 

Waarom instrooien?

Het instrooien van kunstgras met instrooizand heeft verschillende voordelen. Het verlengt de levensduur van het kunstgras. Het zand creëert een ondersteunende laag onder de kunstgrasvezels, waardoor deze beter   op hun plaats blijven en minder snel plat gaan liggen. Daarnaast helpt het extra gewicht van het instrooizand om het kunstgras beter op zijn plaats te houden, waardoor deze minder gevoelig is voor winden en beter op zijn plek blijft liggen.

 

Waarmee moet het kunstgras worden ingestrooid?

Voor het instrooien van kunstgras gebruik je speciaal hiervoor bestemd instrooizand, ook wel silica zand genoemd. Dit zand heef een fijne, ronde korrel die de kunstgrasvezels niet beschadigt, in tegenstelling tot stratenmakers zand dat ruw kan zijn en de vezels kan slijten. Instrooizand zorgt ervoor dat het kunstgras zijn uiterlijk en functionaliteit behoudt.

 

Een alternatief voor instrooizand is rubbergranulaat, dat vaak wordt gebruikt voor sportkunstgras. Rubbergranulaat biedt extra demping en veerkracht, wat vooral nuttig is voor sportieve toepassingen. Echter, rubbergranulaat kan een hogere prijs hebben en is niet altijd nodig voor gewone tuinbeplanting. Bovendien kan rubbergranulaat na verloop van tijd migreren en extra onderhoud vereisen.

 

Kortom, instrooien met de juiste materialen zorgt voor een langer meegaan van je kunstgras en een natuurlijkere uitstraling, maar het vergt extra tijd en moeite. Als je niet zeker weet welk materiaal of methode het beste is voor jouw situatie, kan een professioneel advies je helpen om de beste keuze te maken.

Volgend artikel Waarom kunstgras de perfecte ondergrond is voor zwembaden, trampolines en meer